Tips & tricks voor professionele autofotografie

Auto fotografie 360 graden fotoseries

 

Wilt u ook professionele foto's maken van uw autovoorraad?
Voor auto dealers is het fotograferen van nieuw binnengekomen auto’s van groot belang. Zeker nu de online showroom steeds belangrijker wordt. De verschuiving van offline naar online vergroot het belang van investeren in aantrekkelijke online autopresentaties. Het is echter een tijdrovende klus om goede autofoto’s te maken die geschikt zijn voor het web. Bovendien zijn ontwikkelingen op het gebied van 360 graden foto’s en video’s maar nauwelijks bij te houden.

Het is zonde om haastig gemaakte fotoseries op internet te plaatsen; die doen vaak af aan de mooie autovoorraad. Veel autobedrijven lopen tegen dezelfde problemen aan omtrent autofotografie:

  • ✘ Auto’s hebben een onrustige achtergrond en worden verkeerd belicht.
  • ✘ Fotoseries zijn niet consistent en zien er rommelig en onverzorgd uit.
  • ✘ De kwaliteit van autofoto’s is afhankelijk van wie de foto maakt.
  • ✘ Weersinvloeden zorgen voor minder aantrekkelijke autofoto's.

Professionele foto’s voor grote én kleinere autobedrijven
Wij merken dat grote autobedrijven erg veel auto’s per dag willen fotograferen. Soms wel 30 tot 90 stuks per dag! Voor een groot autobedrijf zijn efficiëntie, snelheid en bedrijfszekerheid daarom van groot belang.

Daarnaast streven ook kleinere partijen in de automotive branche tegenwoordig naar hoogwaardige fotoseries, ook al fotograferen zij slechts een tiental auto’s per week. Voor autobedrijven is de inrichting van een geschikte fotoruimte meestal de grootste uitdaging.

Een geschikte fotolocatie kiezen
Waar moet u op letten wanneer u een fotoruimte binnen uw bedrijf zoekt?

1. Logische positionering
De ruimte moet handig gepositioneerd zijn in de routing. Vooral wanneer u veel auto’s per dag wilt fotograferen, is dit van groot belang. Het is verstandig om de fotostudio dicht bij uw wasstraat of poetsafdeling te plaatsen.

2. Gemakkelijk in- en uitrijden
Er moeten geen belemmeringen zijn. Met de juiste software kunt u de in- en uitrij positie van uw auto’s programmeren in het draaiprogramma. Het is dan niet erg dat de oprijstand niet de juiste fotopositie is.

3. Daglicht vermijden
Natuurlijk licht is mooi, maar helaas niet te regelen. Bij een fotostudio heeft u de belichting zelf in de hand.

4. Praktische ruimte
Creëer een achtergrond en vloer die praktisch zijn binnen de “vuile omgeving” van een autobedrijf.


Inrichting van uw fotostudio voor autofotografie

Hoe beter de fotoruimte, des te beter de autofoto’s. Voor autodealers is met name de directe ruimte rondom de auto van belang. De belichting en foto achtergrond moeten rustig en eenduidig zijn. Voor grote autodealers zijn daarnaast de routing, de snelheid en het automatisch fotograferen en uploaden van de fotoseries van groot belang.

Een goede fotolocatie bevindt zich op een praktische locatie binnen uw bedrijf; het moet u niet hinderen in uw dagelijkse werkzaamheden. De fotoruimte moet daarnaast niet kunnen ‘vervuilen’ wanneer u hem een dag niet gebruikt. Een geschikte fotoruimte bevat in ieder geval de volgende 4 zaken:

✓ Goede fotoapparatuur in de juiste posities.

✓ Een rustige achtergrond of achterwand.

✓ Goede belichting (en storende lichtinval van buiten weren).

✓ Een stabiel en stevig autodraaiplateau.

Autofotografie met een autodraaiplateau


Wees voorbereid op ontwikkelingen in autofotografie
Voor zowel grote als kleinere autodealers is het belangrijk om een fotolocatie te creëren die in de toekomst kan meegroeien met het bedrijf. Een stabiele en sterke draaischijf is de basis voor iedere fotoruimte. Voor het maken van snelle fotoseries moet een draai plateau exact kunnen positioneren. Daarnaast moet het draaiend plateau mee kunnen groeien met software ontwikkelingen in de toekomst.

Het belang van een gedegen auto draaiplateau
Nog te vaak wordt een draaiplateau gezien als bijzaak. Men onderschat hoeveel kracht het vergt om dagelijks een zwaar product als een auto veelvuldig te laten stoppen en starten. Daar is een duurzaam en nagenoeg onderhoudsvrij draaiplateau voor nodig.

Een draaischijf voor uw auto's moet bedrijfszeker, sterk en toekomstgericht zijn. De verschillen in het autodraaiplateau aanbod en de besturing ervan, zijn enorm. Verdiep u daarom goed in de verschillende draaiplateau aanbieders in de automotive branche.

Laat u adviseren door draaiplateau fabrikant Pre-Motion
Vanuit de rol als fabrikant van draaiplateaus, zijn wij sinds 2011 ook nauw betrokken bij autofotografie. Wij zien de behoefte aan professionele fotoseries van auto's in de autobranche alsmaar toenemen. Inmiddels hebben wij met allerlei automotive partijen samengewerkt. Wij hebben uiteenlopende fotolocaties ingericht en kunnen u goed adviseren over de mogelijkheden voor een fotostudio met auto draaischijf in uw bedrijfsruimte.

Lees meer over autodraaiplateaus voor autofotografie van Pre-Motion.


6 auto fotografie tips

Tip 1: Creëer een rustige achterwand

De foto achtergrond moet niet de aandacht van uw auto wegtrekken. Veel autobedrijven kiezen daarom voor een witte achtergrond. U kunt in plaats daarvan bijvoorbeeld ook een industriële of sportieve uitstraling creëren. Het is dan wel belangrijk dat de achtergrond rustig oogt en niet de aandacht van uw auto's afleidt. Om de herkenbaarheid van uw autofoto's te vergroten, kunt u eventueel uw bedrijfslogo op de achterwand tonen.

Tip 2: Zorg voor goede belichtingsapparatuur

Natuurlijk licht kan mooi zijn op foto’s, maar laat zich helaas niet regelen. Een fotostudio biedt het voordeel dat u op ieder moment mooie foto’s kunt maken met goede belichting. De basis bestaat uit goede studiolampen en flitsers die zorgen voor voldoende licht. Probeer bij de keuze voor een fotolocatie invallicht van buiten door een raam of dakkoepel, zoveel mogelijk te voorkomen. Een diffuus doek of gordijn kan daarbij helpen. Door voor een afgesloten ruimte te kiezen, voorkomt u ongewenste reflecties en schaduwen.

Tip 3: Wees uniek en maak herkenbare autofoto's

Wanneer uw autofoto’s ook terecht komen op websites als Marktplaats.nl of AutoScout24.nl, is het belangrijk om uw auto’s eruit te laten springen. Wees creatief en onderscheid u in het totale aanbod. Door iets unieks aan uw autofoto’s toe te voegen, maakt u een statement. Wees creatief! Fotografeer uw autovoorraad tegen een bijzondere achterwand, of draai de voorwielen zodat ze goed zichtbaar zijn bijvoorbeeld.

Tip 4: Fotografeer alleen schone auto's

Ook wanneer de auto in eerste instantie schoon lijkt, kunnen de auto’s op de foto’s er door belichting en reflecties veel minder schoon uitzien. Poets iedere auto dus goed voordat u hem de fotoruimte inrijdt. Dat scheelt u veel tijd tijdens eventuele nabewerking van foto’s.

Tip 5: Laat websitebezoekers inzoomen op een auto

Veel auto’s hebben prachtige lijnen die pas écht goed zichtbaar zijn wanneer je er dicht op zit. Om uw websitebezoekers die details te tonen, moeten de foto’s van hoge kwaliteit zijn – ook wanneer zij inzoomen. Dit is vooral belangrijk bij auto's voor liefhebbers.

Tip 6: Creëer met 360º foto’s en video’s online autobeleving

Interactieve 360 graden autofoto’s en autovideo’s winnen steeds meer aan populariteit! Met een 360 graden foto of video kunnen potentiële klanten uw auto’s rondom bekijken. U creëert daarmee meer autobeleving voor uw websitebezoekers.


Vragen?

Heeft u vragen over de mogelijkheden van een draaiplateau voor betere autofotografie? Wij adviseren u graag!

Contact opnemen